Hoe het begon: de eerste Jazz Bilzen in 1965

Ferre Grignard op Jazz Bilzen 1965

Ferre Grignard op Jazz Bilzen 1965

1965. De activiteiten en het ledenaantal van het Bilzense Davidsfonds zitten in het slop. Tot slagerszoon en leraar Fons Coch het voorzitterschap opneemt en hij prompt bijna 80 nieuwe leden weet te werven. Van het jaarlijkse 11-julifeest wil hij opnieuw een hoogtepunt maken dat aanslaat bij een breed publiek en bij “het jong volk”. Zijn oog valt op jazz: populair bij ouderen en rebels genoeg om ook jongeren aan te trekken. Samen met Paul Bessemans, een jonge jazzkenner  en muzikant uit Hasselt, gaat Coch aan de slag.

Juli blijkt niet meer haalbaar, maar in september maakt Bilzen zich op voor het nieuwe “jazzfestival voor amateurformaties”. Aankondigingen op de toenmalige VRT en in Humo doen de spanning nog meer stijgen.

 

Publiek op Jazz Bilzen 1965 Zondag 5 september 1965… De eerste dag van de allereerste Jazz Bilzen aan het Begijnhof start in de regen. Maar na de middag klaart het op en verzamelen ruim 1500 toeschouwers zich voor het podium. Op de affiche: Rita Reys, Al Jones, Jack Dupree en dé revelatie van het festival: Fernand “Ferre” Grignard. Het publiek zet z’n roep om een bisnummer kracht bij door aan de omheining te schudden en met stoelen te gooien…

De pers spreekt van “onvermoede allure” en “een artistiek succes”. Fons Coch klimt na het laatste concert het podium op en roept: “tot volgend jaar!”. Jazz Bilzen is geboren en zal uitgroeien tot een mijlpaal in de Vlaamse muziekgeschiedenis.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s