1969 – 5de verjaardag in de modder

4

Voor de 5de verjaardag van Jazz Bilzen willen de organisatoren een grote naam op de affiche. Op hun verlanglijstje staan Fleetwood Mac, Bob Dylan, Jimi Hendrix, The Who en zelfs de volledige cast van de hitmusical ‘Hair’. Uiteindelijk weten ze Marsha Hunt (een van de sterren uit ‘Hair’), The Bonzo Dog Doo Dah Band, The Moody Blues, The Soft Machine, Deep Purple, Shocking Blue, het Keith Jarrett Trio en het Ornette Cooleman Quintet te strikken.

Dit is ‘Wring That Neck’ van Deep Purple, live op Jazz Bilzen ’69, een fragment dat de band later opgenomen heeft op hun ‘Deep Purple History, Hits and Highlights DVD’.

 

Maar het zijn – vooral op zondag – de koude en de regen die hoofdrol opeisen op de editie van ’69. Paraplu’s domineren het zicht op de weide, de zompige grond wordt al snel een modderpoel. Veel Bilzenaren vluchten vroeg naar huis om te schuilen, terwijl de politie overstelpt wordt met klachten over geluidsoverlast en dan maar om 4u besluit om de stekker uit te trekken. De laatste act van vrijdagavond, The Motions, mag inpakken en vertrekken zonder te spelen… Financieel laat de uitgeregende editie van ’69 een put na in de kas van Jazz Bilzen. De plaatselijke café’s en frituutuitbaters zijn echter wel tevreden omdat hun zaken van ’s ochtends tot ’s avonds stampvol zaten.

Jazz Bilzen '69 in de regen

Jazz Bilzen ’69 in de regen

 

De VRT maakte dit sfeerbeeld op de camping van Jazz BIlzen, met o.a. een jonge Guy Mortier in beeld:

Een uitgebreide compilatie van concertfragmenten van Jazz Bilzen ’69 kan je hier bekijken.

4 comments on “1969 – 5de verjaardag in de modder

 1. Fons schreef:

  Fleetwood Mac was een relatief jonge band, zeker op het ogenblik dat het programma van dat jaar werd bedacht… De gage was bespreekbaar, vooral omdat ik eerder al veel uit John Mayall’s stal had gehaald…. Men vergeet misschien dat het een van de vele opkomende Britse bands was.
  Hendrix had anders wel een onvergetelijk concert kunnen geweest zijn, maar in de besprekingen kon men niet weten dat hij een jaar later dood zou zijn (Londen 18/09/70- een dag na mijn verjaardag, gemakkelijk voor mij om te onthouden!). Het bedrag was hoog, en de moeilijkheid was andere gigs te combineren. Cyriel en ik zijn daar een tijdje mee bezig geweest, maar Acket speelde met kaarten in de mouw. Hendrix was al in 67 in RTM geweest, en Acket vond dat te kort op datum, hij wilde hem achter de hand houden voor zijn Northsea productie…

  • jazzbilzen schreef:

   dag Fons, bedankt voor je reactie. ’t is fijn en interessant om verheldering te krijgen van een van de grondleggers van Jazz Bilzen! merci.

 2. Rarrie schreef:

  Ik dénk dat de “paraplu-foto” NIET van de editie 69 is, maar van een latere editie, gezien de bos-arena-locatie … kill me if I’m wrong. (net de leuke JBA-fb-pafina ontdekt – zie https://www.facebook.com/ernie.toetoet?ref=tn_tnmn)

  • jenke goffa schreef:

   Ik was daar en kan me totaal niet herinneren dat het regende, maar in die tijd, voelden we misschien de regen niet 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s