1970 – Peace and love?

2

Eind jaren ’60, begin jaren ’70 ontstaan steeds meer festivalletjes in ons land die concurrentie bieden aan Jazz Bilzen. Na de editie van ’69 was de kas krapper dan voorzien. Dankzij steun van Humo en een prijsstijging van 110fr naar 150fr per dag moet het lukken om ook in ’70 een mooie affiche samen te stellen.

Jazz Bilzen 1970 - Black Sabath

Black Sabath

Jazz Bilzen 1970 - The Kinks

The Kinks

Jazz Bilzen begint op vrijdag 21 augustus ’70 onder een stralende zon. Enkele duizenden toeschouwers drommen samen om The Kinks, Black Sabbath en Golden Earring te zien, maar die laatsten strijken snel hun gage op en vertrekken zonder te spelen. Ook de Amerikaanse soulzanger Arthur Conley zorgt voor ophef: hij liet zijn eigen muzikanten thuis en speelt met een Britse begeleidingsband. Zijn orgelist is niet tevreden over de kwaliteit van het instrument waarop hij moet spelen en slaat het orgel in elkaar… Ook twee caravans in de backstage blijken na het festival beschadigd. Sommige artiesten lijken het peace and love-gevoel af en toe te vergeten…

Jazz BIlzen 1970 - Cat Stevens

Cat Stevens

Op zaterdag zet het jazztentet van Johnny Dover en de blues van Eddie Boyd Bilzen onder stroom. Zanger Cat Stevens speelt een akoestische set die niet ver genoeg draagt, tot onvrede van wie achteraan de wei staat. Zondag is er nog “steengoede muziek van het Amerikaanse Freddie Hubbard Quintet” (Vooruit) om vervolgens af te sluiten met trompettist Dizzie Gillespie.

De teneur in de pers is negatief: zowel de organisatie, de programmatie als de geluidsinstallatie worden op de korrel genomen. Het Nieuwsblad hangt zelfs een beeld op van Bilzen als een oord van verwildering, het nieuwe Sodom en Gomorra. Karel Anthierens van Humo schiet in zijn pen en ontkracht in een vlijmscherp artikel vol sneren naar de rijkswacht dat Bilzen één groot “drugshol” zou zijn. De spanning tussen de rijkswacht, de organisatie en Humo is te snijden…

2 comments on “1970 – Peace and love?

 1. […] The Spencer Davis Group krijgen het publiek wel op hun hand. Zaterdag treedt Golden Earring op om hun afzegging in ’70 goed te maken, headliners zijn The Troggs en Procol Harum. Op zondag speelt het niet aangekondigde […]

 2. Sonia schreef:

  “Tot onvrede van degenen die achteraan in de wei zaten/lagen/stonden”.

  Er wordt echter niet bij verteld dat iedereen ’n fluitconcert gaf en overal boegeroep ontstond omdat haast niemand hem (Cat Stevens) kon horen, tot groot ongenoegen van de heer Stevens zelf, die z’n spullen bijeen pakte en vertrok, nadat hij nog naar ’t publiek gesneerd had dat zij ’t allerslechtste publiek waren dat hij ooit gehad had en dat hij nooit ofte nimmer nog zou terugkeren. Gelukkig heeft ook dat nauwelijks iemand gehoord.
  Ik echter wel want ik stond vooraan.
  Niemand stoorde zich aan zijn vertrek en de show went on. 😊
  Dat waren nog eens tijden Goh.
  Net ’n jaar eerder had ik met Peter Frampton gezoend, we zaten samen op ’t dranghekken voor ’t podium waar hij me z’n naam vertelde en dat hij zometeen ging optreden, wat ik natuurlijk niet geloofde tot ik hem op dat podium zag. Ik heb nog steeds m’n poesie waar hij z’n naam, adres & handtekening in gezet had. Hij was best wel knap toen hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s