1972 – Van revolvers tot hare krishna

In ’72 kan Jazz Bilzen gerust een gevestigde waarde genoemd worden. Maar na de rellen en de negatieve perscommentaren van het jaar voordien wil de organisatie zich bezinnen. Enkele verschuivingen in het bestuur en een enquête bij het publiek moeten voor nieuwe ideeën zorgen. Er komt massaal reactie, waaruit vooral de nood aan een groot Belgisch festival blijkt. Er is begrip voor het feit dat een gratis festival onmogelijk is, maar de ondervraagden willen wel dat de aangekondigde uren van de bands gerespecteerd worden, dat er voldoende toiletten en vuilbakken zijn en dat de ordediensten aanwezig zijn, zij het discreet opgesteld. Op muzikaal gebied wordt er in de enquêtes gedroomd van Led Zeppelin, The Who, T-Rex, Genesis, Zappa, Alice Cooper, Pink Floyd of Rolling Stones…

Jazz Bilzen '72

de t-shirts van Jazz Bilzen ’72

De nevenactiviteiten blijken in de smaak te vallen, dus ook tijdens Jazz Bilzen ’72 kan wie dat wil naar hartenlust schilderen, timmeren en knutselen tijdens de creatieve workshops. Op het terrein staan geen hardhandige toezichters deze keer, maar wel vriendelijke ‘we help you’-jongens en -meisjes in oranje t-shirts. Er werd naar aanleiding van de enquête ook gezorgd voor een grote toiletwagen uit Nederland, maar de handrem werkt niet en het gevaarte rolt langzaam de helling af…

 

 

Op het podium op vrijdag: het Amerikaanse Weather Report, Pigsty Hill Light Orchestra, Matching Mole en de Britse Edgar Broughton Band, een eerder anarchistische groep die hun gage vooraf uitbetaald willen zien en bovendien een busje eisen om de paar honderd meter modder naar het podium te overbruggen. Wanneer iemand uit hun entourage een revolver trekt en twee medewerkers gijzelt, krijgen ze snel wat ze vragen.

Op zaterdag staan o.a. Pete Brown, Brewers Droop en MC5 op de affiche. De gemoederen laaien die dag op wanneer de Franse groep Magma en de Amerikanen van Streak discussiëren over wie eerst het podium op mag. De Fransen zouden om 17u spelen, maar door de legendarische vertragingen moeten op dat moment nog drie bands aan de beurt komen. Uiteindelijk mag Magma eerst aantreden, waarop de roadies van Streak een elektriciteitskabel doorknippen en de Franse drummer de ziekenboeg inslaan met een stevige rechtse. Magma moet het concert staken en Streak wordt zonder op te treden naar huis gestuurd.

Sonny Rollins en MC5

Sonny Rollins en MC5 op Jazz Bilzen ’72

Om aan te sluiten bij de steeds populairder wordende oosterse levenswijzen, nodigde Jazz Bilzen een delegatie van de Amsterdamse Hare Krishna-beweging uit. De Bilzenaren kijken verbaasd naar de stoet van kale, in gele gewaden gehulde mannen die – achtervolgd door een walm van wierook – brood uitdelen in de straten. Op zondag mag de bende het podium op waar ze eindeloos het monotone “Hare Krishna, hare hare, hare rama” herhalen. Na een half uur heeft het publiek er genoeg van, en ruimen de Krishna’s plaats voor jazzgrootheden als Chick Corea, Charles Mingus en Sonny Rollins.

Hare Krishna's Jazz Bilzen '72

Hare Krishna’s op Jazz Bilzen ’72

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s