1974 – Een tropische 10de verjaardag voor Jazz Bilzen

Jazz Bilzen '74

De 10de editie van Jazz Bilzen wordt geopend met een overzichtstentoonstelling van affiches, foto’s, platenhoezen en persuittreksels. Het festival zelf begint alweer met een resem afzeggingen: Badger, Electric Light Orchestra, Lindisfarne, Keith Relf & the New Yardbirds en het pas gesplitte Cockney Rebel komen niet. Het publiek laten het niet aan z’n hart komen en geniet onder een brandende zon van een waanzinnige vioolsolo van Geoffrey Richardson van de band Caravan en een één uur durend bisnummer van Focus.

Dé blikvanger is echter het halfdraaiende podium, waardoor er sneller opgebouwd en afgebroken kan worden en de legendarische vertragingen eindelijk worden aangepakt. Een oude bus zonder ramen doet dienst als mobiele kassa. Het gedrum van het aanschuivende publiek doet de bus bijna kantelen en het geld rol over de vloer.

Jazz Bilzen '74 - Kevin Coyne

Een van de revelaties: Kevin Coyne.

Op vrijdagochtend leven de bezoekers zich uit in creatieve workshops om rond de middag en masse door het centrum van Bilzen naar de wei te trekken: “Versierde en beschilderde zonnehoeden, bruingebrande ruggen, slofferige sandalen (maar velen op blote voeten), dunne Indische gewaden en verder een deken, een zak met wat eten, slaapzakken om het zich op het lichtglooiende terrein volkomen naar zijn zin te maken: dat waren de attributen voor de tochten naar het land muziek”, schrijft Het Belang van Limburg. Het muzikale hoogtepunt van de dag is Kevin Coyne, die zowel publiek als pers inpakt.

Op zaterdag zijn Kevin Ayers en Rod Stewart & The Faces de toppers, zondag is jazzdag met o.a. Johnny Griffin, Toots Thielemans en een ‘Duke Ellington Memorial’ door de Edgard Boy Big Band. Het wordt een tropische en zeer geslaagde jubileumeditie!

Jazz Bilzen '74 - Ron Wood & Rod Stewart

Ron Wood & Rod Stewart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s