1975 – “Het enige openlucht-popfestival dat zijn 11de verjaardag haalt”

1

De eindbalans van ’74 is positief, zowel qua opkomst als bij pers en publiek. Onder de leden van het organiserend comité is er echter veel verloop, want Jazz Bilzen op poten zetten is stilaan “steeds meer werk en minder plezier”. Toch zijn er nog voldoende medewerkers te vinden om Jazz Bilzen ’75 te laten doorgaan. Volgens Het Belang van Limburg is Jazz Bilzen zelfs “het enige openlucht-popfestival ter wereld dat zijn elfde verjaardag haalt.”

Tina Turner op Jazz Bilzen '75

Tina Turner

Op de eerste festivaldag in ’75 staan o.a. Earth & Fire, Soft Machine,  Caravan, Renaissance en Lou Reed op de affiche. Wanneer die laatste zijn hele tournee afzegt, moet Jazz Bilzen in allerijl op zoek naar een nieuwe headliner en die vinden ze in Ike & Tina Turner. Voor 550 000 fr, af te leveren in een kistje bij hun aankomst in de luchthaven, houden zij in Bilzen een extra halte op hun Europese tournee.

Cockney Rebel op Jazz BIlzen '75

Cockney Rebel

Op zaterdag doen Alberto y Lost Trios Paranoias het publiek lachen met hun parodieën van The Shadows, Keith Richards en The Who. Later op de avond krijgen de festivalgangers ook nog John Cale en Cockney Rebel voorgeschoteld. Zondag bestaat uit twee delen: folk op het terrein aan de Dell – met Roland en Fairport Convention – en in de Pabliolokalen is er jazz van Chirs Hinze, Pork Pie en Cousin Joe Pleasant.

De pers is hard na afloop: “Eigenlijk biedt zo’n festival een angstwekkende flash forward naar een toekomst van ziekelijke overbevolking, geweld, technologisch gebrachte zoethoudertjes (muziek), fascistische ordehandhaving en onomkeerbare vervuiling” (Spectator). Maar de grootste domper is de drugsdode die na afloop van het festival wordt gevonden in een weiland naast de camping. Een 21-jarige Luxemburger die al jaren verslaafd was, is overleden aan een overdosis.

Jazz Bilzen '75

Jazz Bilzen ’75 – the day after

One comment on “1975 – “Het enige openlucht-popfestival dat zijn 11de verjaardag haalt”

  1. Gert Sanders schreef:

    Ik was erbij, de twee edities erna ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s