1977 – Punk is in het land

Na het ontslag van Fons Coch wordt in december ’76 Theo Boelen verkozen om voorzitter te worden van wat op dat moment het oudste nog bestaande Belgische festival is. Hij krijgt een intern verdeelde ploeg onder zich. Hij wijst op het belang van vriendschap en inzet, en wil de vereniging nieuw leven inblazen met de oprichting van een clublokaal in een oude kippenkwekerij. “Den Briebak”, zoals het lokaal wordt genoemd naar de plek waar de eieren werden uitgebroed, doet dienst als secretariaat, vergaderplaats, festivalpermanentie en concertzaal.

Jazz Bilzen '77Naar goede gewoonte mogen amateurbands zich aandienen om op het festival te spelen, maar deze keer worden er selectieproeven georganiseerd in Bilzen, Nederlands Limburg en over de Duitse grens. De 10 beste bands mogen aantreden op de eerste festivaldag. De inwoners van Bilzen kijken de ogen uit hun kop wanneer op donderdag hordes met nagels, kettingen, hanenkammen en veiligheidsspelden opgetutte punkers de weg naar het festival vinden voor Elvis Costello, The Damned en The Clash.

 

 

 

Jazz Bilzen '77 - The Clash

The Clash

Wanneer de muzikanten het publiek oproepen om de prikkeldraad en het beton neer te halen, breekt er onheil los op de wei. Jonge punkers beuken tot bloedens toe op de betonnen platen in. Joe Strummer van The Clash springt van het podium om mee betonnen palen uit de grond te sleuren. Wanneer de security hem stevig terug het podium op gooit, breekt de zanger zijn neus tegen een microfoonstandaard. Hij rondt het optreden nog af, maar moet dan naar het ziekenhuis van Bilzen afgevoerd worden. Zowel de pers als de andere festivalgangers kijken de punkers aan met een mix van afkeer en verbazing.

 

 

 

 

Jazz Bilzen '77 - Elvis Costello

Elvis Costello

Vrijdag regent het van ’s middags tot bij afsluiter Colosseum II. De weide is één grote modderpoel. Zaterdag zakken de jazzliefhebbers bijna weg in de modder bij de Organ Contest van het trio Lou Bennet, Mike Carr en Art Taylor. ’s Avonds maakt Aerosmith zijn Belgische debuut in Bilzen. De Amerikaanse rockers arriveren met drie trucks vol materiaal, maar als de roadies er nog maar één hebben geleegd, staat het podium al helemaal vol. The Small Faces sluiten af. Op zondag scoren John Miles en Thin Lizzy. Na drie regendagen zijn militaire jeeps nodig om de auto’s van de weide en de backstage uit de modder te slepen.

 

Jazz Bilzen '77 in de modder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s