1978 – Rock-‘n-rellen…

Ondanks de opmerkelijke passage van de eerste punkers in Bilzen, gaat Jazz Bilzen ’77 de geschiedenis in als een eerder makke editie. Binnen het bestuur blijft het echter heel onrustig. Twee leden stappen op en 27 medewerkers worden aan de deur gezet omdat ze niet genoeg verantwoordelijkheid tonen. Met een comité van een 60-tal leden wordt Jazz Bilzen ’78 voorbereid.

De muziekprogrammatoren merken veranderingen in de muziekscene, voornamelijk in Groot-Brittannië en besluiten dat Bilzen ofwel grote investeringen moet doen om een superfestival te worden met een grote opkomst, of dat het opnieuw een kleiner festival moet worden met minder publiek en minder inkomsten. Een tussenweg is er volgens hen niet. Veel betaalbare bands hebben al in Bilzen gespeeld, dus moet er worden gekeken naar grote sterren die eigenlijk te duur zijn of naar nieuwe punk- en new wave-groepen. De 14de editie van Jazz Bilzen wordt in elk geval de eerste zonder jazz…

Jazz Bilzen '78 - James Brown

James Brown

Op donderdag mag presentator Urbanus naast tien amateurbands ook Raymond Van het Groenewoud, Herman Brood en James Brown aankondigen. Vrijdag is het de beurt aan Fairport Convention, Philip Catherine en John  Mc Laughlin. Zaterdag is een absolute topdag met meer dan 10 000 toeschouwers – een record voor Bilzen – voor Japan, Lindisfarne en Radiostars. Bij de opzwepende set van de Fransen Little Bob Story gaat de omheining plat en lopen de fans naar de frontstage. Blondie valt op het laatste moment in voor AC/DC en The Kinks mogen afsluiten. Hun hit ‘Lola’ blijft nog urenlang op de wei en in het stadscentrum weerklinken.

Jazz Bilzen '78 - John Mc Laughlin

John Mc Laughlin

Zondag schoppen de Antwerpse punkers van The Kids Bilzen weer wakker en gaat de herstelde omheining definitief de grond op. Achter de schermen raken de gemoederen even verhit tussen Paul Weller van The Jam en Bob Geldof van The Boomtown Rats over hun plaats op de affiche: beiden willen vlak voor topper Lou Reed spelen. Die eer is uiteindelijk voor Geldof en de zijnen weggelegd en ze maken er dan ook een stevige show van. Hetzelfde kan jammer genoeg niet gezegd worden van Reed zelf, die zijn muzikanten afsnauwt en het na een uurtje voor bekeken houdt.

Jazz Bilzen '78 - Lou Reed

Lou Reed

Naast de weide, in de straten van Bilzen, gaat het er wild aan toe. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag raakten enkele jongeren slaags met elkaar. Toen een combi passeerde, richtten de vechtersbazen zich tegen de politie. Het kwam toch hevige rellen waarbij 17 rijkswachters gewond raakten en 6 jongeren werden opgepakt. De nacht nadien kwam het echt tot een veldslag. Op de markt stookten enkele festivalgangers een vuurtje, maar als snel sloegen de vlammen metershoog uit. De aangesnelde brandweer werd met stenen bekogeld en winkelruiten moesten eraan geloven. Ook de nacht daarna trekken relschoppers een spoor van vernieling door de stad… De bewoners en het stadsbestuur zijn woedend, de pers heeft het over “drie helse nachten” en Gazet van Antwerpen stelt de vraag: “Haalt Jazz Bilzen nog wel het jaar ’79?”.

Jazz Bilzen '78 - rellen in de stad

De ordediensten meten de schade op van de rellen in de stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s