1979 – Jazz Bilzen in Middelkerke?

De 15de editie van Jazz Bilzen moet een feest worden, maar de rellen van het jaar voordien liggen zwaar op de maag. De eigenaars van de huizen en winkels die schade geleden hebben, eisen een vergoeding van het festivalbestuur. Ook toenmalig burgemeester Haffmans is woedend en even ziet het ernaar uit dat er geen nieuwe editie van Jazz Bilzen meer zal komen. Voorzitter Theo Boelen vindt dan weer dat de ordediensten tekort geschoten zijn en dat de gemeente de schade moet dekken.

Ondanks een gesprek met de rijkswacht en de rechtszaken die de vzw stelt tegen de relschoppers, krijgt het comité toch een negatief antwoord van het gemeentebestuur op hun toelatingsaanvraag voor Jazz Bilzen ’79. Onverwachts bieden andere steden als Middelkerke en Nijvel aan om het festival op hun grondgebied te laten doorgaan. De piste van Middelkerke wordt serieus overwogen en onderzocht, maar uiteindelijk mag Jazz Bilzen toch in Bilzen doorgaan als het festival wordt verkort, als het bij incidenten onmiddellijk wordt stopgezet en als de vzw een borg van 1 miljoen euro op een bankrekening kan zetten.

Eindelijk kan de organisatie van Jazz Bilzen ‘79 beginnen. Het jazzgedeelte vindt plaats op 8 juli en krijgt de naam ‘Jazz in the park’, voor ‘Rock Bilzen’ is het wachten tot midden augustus in Bilzen. De splitsing zorgt er echter voor dat de kosten hoog oplopen: er is nu immers nood aan 2 podia, 2 tenten, 2 keer stoelen, licht, geluid en aparte publiciteit… Het programma zit goed met de Britse Cambridge City Jazzband, de René Beckers Big Band, John Thomas Life Force, Martial Solal en het Woody Shaw Quintet. Maar de publieksopkomst valt tegen en de jazzdag leidt verlies.

Op dag 1 gaat de omheining al neer.

Angus Young van AC/DC

Op 17 augustus komen de eerste festivalgangers aan in Bilzen voor de jubileumeditie. Al op de eerste dag, met o.a. The Cure en The Specials, gaat de omheining neer. Terwijl The Pretenders spelen, ruziën AC/DC en The Police backstage over hun plaats op de affiche. Sting en de zijnen winnen het pleit, beide bands krijgen het publiek op hun hand met een erg goede set.

Sting van The Ploice

De hardrockdag op zaterdag, met o.m. Uriah Heep en Whitesnake, trekt weinig volk en ook zondag krijgen Inner Circle, Nils Lofgren en een nochtans geniale Van Morrison amper 5000 man op de been.  De pers besluit dat Bilzen beter krimpt tot één dag met een kwaliteitsaffiche, dan drie matige dagen waar het publiek enkel gesprongen trommelvliezen aan overhoudt.

 

Van Morrison

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s