Winnaar Anton Coene: “Ik wil ook de momenten laten zien naast het podium”

Fotograaf Anton Coene werd zaterdagavond bekroond met de eerste Jazz Bilzen Award voor pop- en rockfotografie. De jury sprak lovend: “Anton Coene stuurde beelden in van Wallace Vanborn, Kapitan Korsakov en Trixie Whitley. Hij volgt deze artiesten regelmatig op hun tours en draagt hen een warm hart toe. Zijn zwart-witbeelden stralen liefde uit voor muziek en voor de groepen. Hij weet de identiteit van een band te vatten in de verschillende situaties die ze meemaken. Anton drukt de sfeer van een band goed uit, vertelt met beelden wie ze zijn en vat de lege ruimte tussen henzelf en de harde muziekwereld waarin ze bewegen en zich willen bevestigen.”

We trokken Anton aan z’n mouw nadat hij zijn prijs in ontvangst genomen had.

Proficiat, Anton. Ben je verrast met deze overwinning?

Anton Coene: “Ja, heel erg. Ik kende het werk van de andere genomineerden en vind die stuk voor stuk heel goed, dus ik had zeker niet verwacht dat ik zou winnen. Ik had gegokt op Athos Burez, ik ben grote fan van zijn werk. Wat hij doet is echt helemaal anders, zijn foto’s hebben zo’n dromerig sfeertje. Hij heeft een aparte manier van muziek benaderen.”

Was het moeilijk om uit al je foto’s te kiezen welke je zou inzenden?

Coene: “Ja, gelukkig was er al de beperking dat het foto’s moesten zijn van de afgelopen 2 jaar. Ik heb foto’s ingestuurd van groepen die ik goed ken en die ik mee volg op tour: Kapitan Korsakov, Wallace Vanborn en Trixie Whitley. Ik vind het interessant om zo hun verhaal te vertellen. Iedereen kent wel beelden van bands op het podium of in een tourbusje, maar ik wil ook de momenten daartussen laten zien.”

Kende je Jazz Bilzen?

Coene: “Ik ken het festival van naam, maar ik ben te jong om er ooit te zijn geweest. Jammer, want ik heb duidelijk iets gemist. Ik heb er wat over opgezocht en de namen die hier gespeeld hebben, zijn echt ongelooflijk. Daar zijn veel festivals nu nog jaloers op, denk ik.”

Wat wil je graag doen met het prijzengeld?

Coene: “Ik zeg al de hele dag dat ik een brommer ga kopen als ik win. Maar ik ben zo weinig thuis – ik ben net terug van een maand Amerika met The Black Box Revelation en vertrek morgen alweer naar Duitsland  met Wallace Vanborn – dat ik daar waarschijnlijk niet zoveel aan ga hebben. Misschien moet ik er gewoon eten mee kopen en de huur betalen, dat is ook fijn. Of een goede negatiefscanner kopen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s