Jurylid Herman Selleslags: “De techniek verandert, maar het oog niet”

1
Herman Selleslaghs

Presentator Guy Mortier gaat samen met fotograaf Herman Selleslags – erevoorzitter van de Jazz Bilzen Awards-jury – door zijn Jazz Bilzen fotoarchief. (c) Tony Sanza

We vroegen erevoorzitter Herman Selleslags naar zijn bevindingen als jurylid van de Jazz Bilzen Awards.

Was het moeilijk om de winnaars te kiezen uit alle inzendingen?

Herman Selleslags: “Het jureren ging eigenlijk vrij snel. We hadden duidelijk dezelfde smaak en hadden vrij vlug de kanshebbers eruit gepikt. Daarna is er wel gediscussieerd om de uiteindelijke prijzen te verdelen. Het toonde voor mij aan dat kwaliteit toch duidelijk komt bovendrijven.”

 

Is het nu anders om foto’s te nemen en te beoordelen dan toen jij voor Jazz Bilzen fotografeerde?

Selleslags: “Oudere fotografen beweren vaak dat de jongeren het nu makkelijker hebben, terwijl zij net zeggen dat het vroeger eenvoudiger was. Ik denk dat vooral de techniek enorm veranderd is, maar het belangrijkste blijft uiteindelijk het oog van een fotograaf. Dat blijft het penseel waarmee je een gevoel probeert over te brengen.”

“We hebben daarom bewust aan de kandidaten gevraagd om een reeks foto’s in te zenden. Iedereen kan wel eens één goeie foto maken, maar daarmee toon je nog niet dat je ook visie hebt. Met zo’n reeks kan je als fotograaf een verhaal vertellen.”

Wat maakt voor jou een goede foto?

Selleslags: “Er moet emotie in een foto liggen, die je als kijker kan voelen. Eigenlijk functioneer je als fotograaf als zender van een boodschap, maar uiteindelijk is het de kijker die bepaalt of wat je wil zeggen ook overkomt.”

One comment on “Jurylid Herman Selleslags: “De techniek verandert, maar het oog niet”

  1. […] alles alsnog van op de eerste rij mee. Dankzij de foto’s van Jazz Bilzen Awards erevoorzitter Herman Selleslags in Humo. De fotograaf toefde een hele dag in het gezelschap van Mick, Keith, Charlie, Bill & […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s