Rita Reys – Europe’s First Lady of Jazz – overleden

Rita Reys op Jazz Bilzen '65 (c) Jeanpierre Schorpion

Rita Reys op Jazz Bilzen ’65 (c) Jeanpierre Schorpion

Jazz-zangeres Rita Reys is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden. De Nederlandse – die de bijnaam “Europe’s First Lady of Jazz” kreeg – stond op de allereerste editie van Jazz Bilzen in 1965. Ze speelde er met Trio Pim Jacobs, het ensemble van haar toenmalige echtgenoot.

Reys stond maar liefst 70 jaar op de planken. Haar 85ste verjaardag vierde ze nog met 2 concerten en zelfs drie weken geleden stond ze nog op het podium (en dat na een heupoperatie). Ze was een graag geziene gaste op het Nederlandse North Sea Jazz Festival (waar ze 20 keer op de affiche stond) en won in haar carrière verschillende prijzen, waaronder een Edison voor haar hele oeuvre.

Jazzpianist Louis van Dijk zegt in de Volkskrant: “In jazzmuziek is een eigen herkenbaar geluid heel belangrijk. Na een regel hoor je een stemgeluid meteen te herkennen. Dat was zo met Frank Sinatra, met Sarah Vaughan, met Ella Fitzgerald en dat was ook zo met Rita Reys.”

Rita Reys met Jack Sels op Jazz Bilzen '65 (c) Jeanpierre Schorpion

Rita Reys met Jack Sels op Jazz Bilzen ’65 (c) Jeanpierre Schorpion

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s