‘Beelden die muziek suggereren’

Popfotograaf Alex Vanhee mag je gerust een monument noemen: als vaste waarde bij De Morgen heeft hij jaren ervaring op de teller. Hij zetelt met plezier, voor het tweede jaar op rij, in de jury.

“Jarenlang was muziekfotografie het kleine broertje, een ondergewaardeerde tak in de media en de galeries. Maar de Jazz Bilzen Awards zet haar net in het spotlicht. Meer dan verdiend, want beeld bij muziek is altijd belangrijk geweest. Op platenhoezen en in videoclips laten muzikanten zien wie ze zijn en foto’s van concerten tonen de gezichten achter de songs. Maar het blijft een uitdaging om goede foto’s te maken want muziek kan je eigenlijk niet fotograferen: als je een foto ziet, hoor je niks. Er is stilte en geen muziek. Die moet je als fotograaf dus met je beelden suggereren.”

“In België loopt heel wat jong talent rond, de Awards geven hen een forum en een duwtje in de rug.  Er waren dit keer een pak meer inzendingen. Maar net als vorig jaar was de jury het snel eens over de vijf fotografen die eruit sprongen. Ik heb al bij heel wat foto- en muziekwedstrijden gejureerd en ik sta er vaak van te kijken hoe eensgezind er wordt gekozen. Blijkbaar is er een ongeschreven norm voor kwaliteit. Ook nu weer, hoewel mijn collega-juryleden fotografen, muzikanten, radio- en filmmakers waren, schoof iedereen dezelfde namen naar voor.”

“Het viel me op dat er heel veel concertfoto’s van Skunk Anansie zijn ingezonden, blijkbaar was iedereen deze zomer bij hun optreden. Skin is natuurlijk een opvallend figuur, maar dat is niet genoeg om een goede foto op te leveren. Ook hebben veel deelnemers teveel beelden ingestuurd, het principe Kill your darlings blijkt in de praktijk moeilijk te handhaven. Op zich is een reeks foto’s rond eenzelfde onderwerp of band wel het interessantste. Bij de laureaten zitten projecten waar een vol jaar aan gewerkt is, die springen eruit.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s