Jurylid Ayco Duyster: “Muziekfotografie leeft echt in ons land”

StuBru-presentatrice Ayco Duyster zetelt ook dit jaar in de jury van de Jazz Bilzen Awards: “Ik was opnieuw aangenaam verrast door het hoge aantal inzendingen en de kwaliteit ervan. Dat toont aan dat de muziekfotografie echt leeft in ons land. Er is dan ook geen gebrek aan onderwerpen: fotografen kunnen zowel de grote bands vastleggen op festivals, concerten fotograferen in kleine zaaltjes of met een groep mee op tournee gaan of hun opnames documenteren.”

“Het viel op dat er veel inzendingen in zwart-wit waren, in een documentaire-stijl, alsof de deelnemers zich hadden laten inspireren door de vorige winnaars. Daardoor voelde het bijna als een verademing om eens foto’s in kleur te zien.”

“Ik zie mezelf als een fotografieleek binnen de jury, ik heb geen technische kennis. Ik ga vooral af op mijn buikgevoel, op emotie, blijft een foto hangen of niet… De fotografen in de jury bekijken de inzendingen met een professionele blik, en het is net die mix van stemmen die de jury volledig maakt.”

“Als tip naar volgend jaar zou ik meegeven: durf nog strenger te zijn voor jezelf. “Kill your darlings.” Je merkt dan sommige fotografen zo’n intense band hebben met hun onderwerp, dat ze moeite hebben om afstand te nemen van hun beelden. En een aantal zwakkere foto’s kunnen de kwaliteit van een reeks naar beneden halen. Wees dus hard in je keuze en laat je selectie eerst nog eens beoordelen door mensen die verder van je onderwerp afstaan alvorens je ze indient.”

De Awards worden uitgereikt op vrijdag 14 november in cc de kimpel in Bilzen, gevolgd door een Jazz Bilzen Tribute. Meer info.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s