Carl De Keyzer: “Een goeie fotograaf legt zijn persoonlijkheid in zijn beelden”

Fotograaf Carl De Keyzer is ook dit jaar voorzitter van de jury.

“Er zijn evenveel deelnemers als vorig jaar, dus dat is heel positief nieuws. We merken dat de deelnemers ook meer en meer begrijpen waar de jury naartoe wil: consistente, sterke en originele reeksen. Al viel wel op dat velen onder hen goed gekeken hebben naar de winnaars van de voorbije jaren. We kregen veel ‘on the road’-beelden van groepen op tournee en beelden die veel sfeer uitademen. We zagen veel minder de klassieke beelden van een band op een podium of backstage. De genomineerde inzendingen bevatten een goeie mix van portret, sfeer, creativiteit en een zeker rock-‘n-roll-gehalte. Sommige foto’s zouden zo in vooraanstaande magazines gebruikt kunnen worden of werken perfect als uitvergroot beeld aan de muur.”

“Een goeie fotograaf onderscheidt zich van de anderen door de persoonlijkheid die hij of zij in de beelden kan leggen. Zet 15 fotografen bij 1 band en je krijgt 15 verschillende resultaten door de combinatie van 2 talenten, dat van de artiest en dat van de fotograaf. Het viel mij op dat er veel inzendingen waren met een Belgische band als onderwerp. Dat toont dat de fotografen vaak een vertrouwensband opbouwen met die artiesten, wat hen meer mogelijkheden geeft om unieke beelden te schieten. Ik ben benieuwd of we ook eens inzendingen gaan krijgen van iemand die met een internationale band op stap is kunnen gaan…”

“De deelnemers in de categorie ‘live foto’ hebben natuurlijk minder vrijheid in hun onderwerp. Maar hun voordeel is dat ze – in tegenstelling tot vroeger – bevrijd zijn van de techniek. Toen er nog analoog werd gefotografeerd op concerten was je als fotograaf heel beperkt door de slechte licht-omstandigheden. Nu staat de techniek zo ver dat je bij wijze van spreken in een donkere kelder nog een goeie foto kan maken. Maar dat voordeel geldt natuurlijk voor alle fotografen, dus dat maakt het er niet makkelijker op om eruit te springen.”

“Mijn tip aan toekomstige deelnemers in de categorie ‘live foto’ zou zijn: probeer af te stappen van het klassieke beeld van de zanger met een micro of gitaar, omgeven door spots. Dat is een mooi beeld, maar zo krijgen we er twaalf – wat zeg ik, honderd! – in een dozijn.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s