Marco Mertens: “Wat minder Metallica en wat meer Sigur Ros”

Fotograaf Marco Mertens vindt ook dit jaar het niveau van de inzendingen van de Jazz Bilzen Awards zeer hoog.

“Het is ongelooflijk wat sommige jonge fotografen op een jeugdige leeftijd al kunnen. Dat niveau haalde ik niet toen ik zo oud was. Sommige beelden tonen veel gevoel voor dynamiek, cadrage, timing, … Echt straf. Maar ik ben vooral onder de indruk van het licht dat deelnemers vinden en in hun foto’s weten te vatten. Misschien heeft het ook te maken met het feit dat de jongere generaties steeds beter Photoshop en andere bewerkingstechnieken onder de knie krijgen. Ik weet in elk geval dat ik in mijn studententijd nog lang niet zo ver stond.”

“Er was minder eensgezindheid onder de juryleden dan vorig jaar. Zo had ik mijn persoonlijke favoriet, maar bleek dat niemand anders die inzending geselecteerd had. Maar als er verschillende meningen zijn, maakt dat de jurering ook spannender. Uiteindelijk kwamen we wel vrij snel tot een top 5, maar duurde het even om uit die 5 de winnaar te kiezen.”

“Wat mij opviel was dat veel fotografen een sterke reeks indienen, maar dat één of twee mindere foto’s het geheel naar beneden kunnen halen. Een reeks mag 10 foto’s tellen, maar soms kan je met 8 goede beelden een sterkere indruk maken dan als je er nog 2 slechte aan toevoegt. Een deel van de opdracht bestaat er dus ook uit voor jezelf in te schatten wat goed is en wat een interessant geheel vormt.”

“Muziekfotografie vraagt veel behendigheid. Je moet zoeken naar aparte invalshoeken, weten wat je wil uitdrukken, je eigen interesses en persoonlijkheid in de beelden proberen binnensmokkelen. De Awards worden nu voor de derde keer uitgereikt en we krijgen toch vaak hetzelfde soort beelden binnen, bijvoorbeeld van hardcore concerten met brullende zangers, gitaren die in de lucht vliegen, stagediven, … Dat donkere en dat rauwe levert misschien wel mooie contrasten en spectaculaire beelden op, maar de foto’s zijn daarom niet bijster origineel. Voor mij mag het allemaal wat gevoeliger, mysterieuzer, verstilder, … Wat minder Metallica en wat meer Sigur Rós.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s