(foto: Angelique van Woerkom)

Koen Mortier: “Een foto hoeft niet perfect te zijn, maar wel ‘anders’…”

Regisseur en filmproducent Koen Mortier (‘Ex-Drummer’, ’22 mei’) zetelt in de jury van de Jazz Bilzen Awards. Hij geeft zijn indruk over de inzendingen van dit jaar.

“Vorig jaar waren er een 2- of 3-tal inzendingen die er echt uitsprongen, nu waren de deelnemers meer aan elkaar gewaagd. Mijn favoriete foto van alle inzendingen zat helaas in een reeks die niet is geselecteerd. Het samenstellen van een sterk geheel, is nu eenmaal deel van deze wedstrijd.”

“Het valt mij op dat de band Amen Ra in bijna alle edities van de Jazz Bilzen Awards vertegenwoordigd is. Ik ben een fan van hun muziek en denk dat zij hun eigen stijl en beeldvorming heel erg bewaken. Als zij dus een bepaalde fotograaf kiezen om hen te volgen, betekent het dat ze vertrouwen hebben in zijn werk.”

“Iets waar ik op let bij het selecteren van mijn favorieten, is de consistentie van het licht. Als in een reeks bepaalde foto’s overbelicht zijn en anderen net onderbelicht, lijkt het mij alsof de fotograaf niet kon kiezen. Zoiets mag je niet aan het toeval overlaten. Je moet een lijn uitzetten van waar je met je beelden naartoe wil en weten waar je mee bezig bent. Je mag niet op automatische piloot fotograferen.”

“Bij de live-opnames valt het op dat er veel beelden tussen zitten die perfect bruikbaar zijn bij een artikel in de krant of een concertreview op een blog. De foto’s zijn technisch goed en geven wel de sfeer van de avond weer, maar voor de wedstrijd zoeken we toch net dat tikkeltje meer. Om tussen alle inzendingen op te vallen, moet een beeld karakter en originaliteit tonen. Een foto hoeft daarvoor zelfs niet perfect te zijn, maar wel ‘anders’. Er moet een mening uit spreken. Ik wil verrast worden door een beeld, het moet verwondering oproepen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s