Isolde Lasoen: “Een goeie foto heeft de kracht om iedereen aan te spreken”

Drumster Isolde Lasoen – bekend van Daan en haar eigen band Isolde & les Bens – is als muzikante een buitenbeentje in de jury van een fotowedstrijd. Dat maakt ook dat ze soms zelf het onderwerp is van de ingezonden foto’s: “Al elk jaar stuit ik wel op een foto van mezelf bij de inzendingen, als drumster bij Daan. Ik denk dat dat niet zozeer met mij, maar vooral met de présence van Daan te maken heeft. Hij is een dankbaar figuur om te fotograferen.”

“Ik heb niet veel technische bagage over fotografe, dus bij de jurering ga ik af op mijn buikgevoel. Ik bekijk inzendingen zeer intuïtief en kies wat mij roert, wat mij pakt. Ook mede-jurylid Ayco Duyster heeft als radiopresentatrice geen achtergrond in de fotografie. En toch komen de fotoreeksen die wij uit alle inzendingen selecteren vaak overeen met wat de professionele fotografen in de jury eruit pikken. Een goeie foto heeft dus blijkbaar de kracht om iedereen aan te spreken, zowel professionele fotografen als mensen die niets van fotografie af weten. Een sterk beeld gaat veel dieper dan techniek. Als niet-fotografe kan ik er niet echt de vinger op leggen wat dan precies het verschil maakt, maar je voelt het gewoon als je een foto ziet die anders is dan de andere.”

“Het belangrijkste vind ik dat de fotografen proberen om de banaliteit te vermijden. Iedereen kan een concertfoto maken, maar om in deze wedstrijd een kans te maken, mag je niet het gevoel hebben dat je een foto al eerder hebt gezien. Wat fijn is om te merken, is dat er elk jaar meer deelnemers zijn die snappen waar we met de wedstrijd naartoe willen. Ze maken een reeks die een hecht concept vormt en durven daarbij uit de concertzaal te breken. De fotografen gaan een band volgen op verschillende momenten en plekken, en dat zorgt ervoor dat de inzendingen divers zijn.”

“Wij jureren op basis van de foto’s en pas na de selectie worden er namen op de foto’s geplakt. Vooral bij de inzendingen voor de live foto’s viel me op dat er steeds meer vrouwelijke fotografen bij zitten, terwijl het genre van de muziekfotografie nog vaak met mannen wordt geassocieerd. Een beetje zoals drummen eigenlijk… Al ken ik wel nog altijd meer vrouwelijke fotografen dan vrouwelijke drummers.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s