Marijke Debusschere wint Jazz Bilzen Awards 2014 voor ‘beste live foto’

In de categorie ‘beste live foto’ – waarvoor de deelnemers hun inzendingen op Flickr konden posten – ging de hoofdprijs naar Marijke Debusschere voor haar foto van Trentemöller op Leffingeleuren.

1. Marijke Debusschere_crop

De jury: “Deze foto was meteen een eyecatcher. Het lijkt op het eerste gezicht een foto die midden jaren ‘80 gemaakt is van Joy Division. Het beeld straalt gewoon de sfeer van een Trentemöller show uit. Het is de combinatie van het zwart-wit en de lichtinval, die de foto net dat ietsje meer geeft; een extra dimensie.”

20141114_jazz_bilzen_awards_1174688_resized

Jurylid Alex Vanhee, winnares Marijke Debusschere en schepen van cultuur Guy Swennen. (c) Valentin Jacobs

Debusschere was verrast door haar overwinning: “Ik had het helemaal niet verwacht, en al zeker niet met deze foto. Het is niet mijn favoriet uit mijn eigen selectie, maar ik ben uiteraard heel blij dat de jury er wel van onder de indruk was. Ik heb vroeger altijd voor het fotocollectief Wannabes gewerkt en nu voor de blog Cutting Edge. Ik nam deze foto op het Leffingeleuren Festival tijdens een show van Trentemöller. Ik kan de mening van de jury wel begrijpen, over het ’80s-gevoel in de foto. Als je foto’s neemt in het Sportpaleis, heb je tientallen spots en veel kleuren om mee te werken. Maar tijdens dit concert was het licht heel ingetogen. Het zwart-wit geeft ook iets ruws, een ingehouden emotie. De foto is niet perfect, en net daardoor misschien minder vanzelfsprekend.”

“Ik heb ook meegedaan in de categorie ‘beste fotoreeks’, maar ik ben er te laat beginnen over na te denken. Elk jaar neem ik mij voor om genoeg tijd uit te trekken om een mooi geheel in te dienen, maar meestal moet ik kort voor de deadline nog in mijn collectie beginnen zoeken. Deze prijs is wel een mooie motivatie om er volgend jaar écht werk van te maken en ook te gaan voor een nominatie bij de reeksen. Maar ik wil ook niet al te veel illusies hebben, want het niveau in die categorie ligt heel hoog.”

De tweede prijs was voor Karen Vandenberghe. De jury: “Het fotograferen van een dj is iets wat heel moeilijk is zonder in herhaling te vallen of op clichés te teren. Het meest opvallende is de bevreemding die aanwezig is in de foto, het licht, de ‘ogen’, de lijnen en de rook. Alles lijkt de juiste plaats te hebben.”

2. Karen Vandenberghe_resized

 

De derde prijs ging naar Heidi Demeulemeester. De jury: “Ook deze foto lijkt eentje uit het verleden. Het licht, het kapsel, de gitaarriem, de leren vest en de shirt zorgen hier vooral voor. De spot maakt het geheel een beetje sacraler.”

3. Heidi Demeulemeester_resized

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s