winnaars van 2015

JAZZ BILZEN AWARDS 2015

BESTE FOTOREEKS

De jury over ‘Jazz Heads’: “Het werk van Thomas Verfaille is concertfotografie op een heel eigen, originele manier. Waardoor het tegelijk portretfotografie is. Er wordt gerefereerd naar het artwork en de fotografie van het gerenommeerde jazz label Blue Note. In elk portret zie je een concentratie in het gezicht van de muzikant. Ofwel in de ogen of in de mond of een spier die gespannen staat. Technisch mooie, zachte afgewerkte foto’s en de blauwe filter stoort niet.”

Kenny Washington, Ghent Jazz 15 (credit: Thomas Verfaille)

Kenny Washington, Ghent Jazz 15 (credit: Thomas Verfaille)

Thomas Verfaille over de reeks ‘Jazz Heads’: “’Jazzheads’ is een reeks close-up livefoto’s van muzikanten die afgelopen zomer op het festivalpodium van Gent Jazz speelden. De focus ligt vooral op de gelaatsuitdrukkingen: de ene keer vol concentratie en uiterst ingetogen. Om vervolgens de spanning op te bouwen naar een indrukwekkende solopartij waarin ze gepassioneerd hun hele ziel blootleggen. Het moment wanneer niets anders meer bestaat dan zij en de muziek.”

Andreya Triana, Ghent Jazz 15 (credit: Thomas Verfaille)

Andreya Triana, Ghent Jazz 15 (credit: Thomas Verfaille)

Abdullah Ibrahim, Ghent Jazz 15 (credit: Thomas Verfaille)

Abdullah Ibrahim, Ghent Jazz 15 (credit: Thomas Verfaille)

Tweede prijs ‘Artists’ – Francis Riethave

De jury over de reeks: “Jonge jongens bruisen van energie en zoeken naar seks, drugs en rock-‘n-roll maar niet in deze reeks van Francis Riethaeve. Portetten van jonge ambitieuze muzikanten die een beetje verloren staan in de nacht en klein worden in een nachtelijk decor. Technisch maakt hij een mooie combinatie van kunstlicht en flitslicht en kleurgebruik.”

Gitarist Darqo (credit: Francis Riethaeve)

Gitarist Darqo (credit: Francis Riethaeve)

Francis over de reeks ‘Artists’: “Een clichéverhaal over artiesten die ‘on the road’ zijn naar roem en erkenning. Weinig tot geen naambekendheid, de lange weg naar het grote podium. Uiteenlopende genres en voor iedere artiest dezelfde, donkere weg. Sommige met instrumenten, sommige liever zonder of zelfs helemaal onherkenbaar, afhankelijk van hun muziekstijl.”

Gitarist Supergenius (credit: Francis Riethaeve)

Gitarist Supergenius (credit: Francis Riethaeve)

Derde prijs ‘Triggerfingerontheroad’ – Christophe Brysse

De jury over de reeks: “De fotograaf zorgt voor technische harde en contrastrijke beelden van Triggerfinger maar inhoudelijk zijn ze tamelijk ingetogen. Dit geheel zorgt voor een mooi contrast.”

Triggerfinger, Crammerock - sept 15 (credit: Christophe Brysse)

Triggerfinger, Crammerock – sept 15 (credit: Christophe Brysse)

 

BESTE LIVE FOTO

Eerste Prijs ’18+’ – Karen Vandeberghe

18+, Beursschouwburg Brussel, 2015 (credit: Karen Vandenberghe)

18+, Beursschouwburg Brussel, 2015 (credit: Karen Vandenberghe)

De jury over de foto: “Heel esthetische en rustige beeldopbouw. Beeld met veel mysterie door schaduw op gezicht. Is deze man aan het zingen of niet? Met maar één oog belicht zie je toch heel veel emotie.”

“Zwart en wit in een atypische vlakverdeling, maar eentje die allesbehalve verveelt of vloekt. Een foto waar je naar kan blijven kijken door de vele vragen en door het mooie contrast tussen zwart en wit. Niet de typische live-foto, maar daarom des te interessanter! Sterk!”

Tweede prijs – ‘Die Antwoord’ – Jan Van den Bulck

Die Antwoord (credit: Jan Van den Bulck)

Die Antwoord (credit: Jan Van den Bulck)

De jury: “Krachtige en energieke foto van Die Antwoord. Het is net alsof rapper Ninja in de camera terecht zal komen. De fotograaf is net op de plaats waar het allemaal gebeurt. Je voelt de actie, je kan de artiest bijna ruiken. Door een mooie belichting krijg je extra veel details mee, zoals de tattoos van Ninja, het oksel- haar, de ondersteunende handjes. Maar tegelijkertijd ook nog het publiek op de achtergrond, wat je nog meer info geeft over de grootte van het concert, de locatie. Actie, licht en diepte, mooi!”

Derde prijs – ‘The Van Jets’ – Tina Herbots

The Van Jets, Pukkelpop 15 (credit: Tina Herbots)

The Van Jets, Pukkelpop 15 (credit: Tina Herbots)

De jury: “Johannes van The Van Jets heerst als een god over zijn volk, hij begeestert ze als een volleerde ‘preacher’. Even het volk aan zijn lippen, het plectrum in de aanslag zodat hij na dit omarmende gebaar gewoon weer verder te gaan met de set. Het publiek vol bewondering en in extase voor hun held, het voetje van de zanger dat omhoog gaat. Dit valt samen met de bijna perfect symmetrische compositie die door de reacties op de eerste rij allesbehalve saai wordt. Sterk beeld!”