winnaars

JAZZ BILZEN AWARDS 2012

PROFESSIONELE FOTOGRAFEN

* Eerste prijs: Anton Coene

De jury over Anton Coene: “De jonge Gentse fotograaf stuurde beelden in van Wallace VanbornKapitan Korsakov en Trixie Whitley. Artiesten die hij regelmatig op hun tours volgt en een warm hart toedraagt. Anton z’n zwart-witbeelden weten de identiteit van bands goed te vatten in de verschillende situaties die ze meemaken. Zo vertelt hij wie ze zijn. Hij weet goed de lege ruimte tussen henzelf en de harde muziekwereld waarin ze zich bewegen en willen bevestigen te vatten.”

Wallace Vanborn, augustus 2012, Beelen Anton Coene: "Tijdens shows ben ik niet meer op zoek naar het maken van een beeldend verslag. Ik probeer los van tijd en plaats een beeld te maken met de sfeer van een concert. Ik hou van de tijdloze indruk die vele beelden van rockhelden uit de jaren '70 uitstralen. De sfeer en omgeving in die foto's verschilt vaak niet zoveel van de huidige gang van zaken bij touren en optreden. In zekere zin hoop ik ook die tijdloosheid bij de bands waarmee ik werk vast te leggen, zodat ze binnen een halve eeuw nog even accuraat het gevoel van een band weergeven als in de tijd waarin ze bekeken worden."

Wallace Vanborn, augustus 2012, Beelen
Anton Coene: “Tijdens shows ben ik niet meer op zoek naar het maken van een beeldend verslag. Ik probeer los van tijd en plaats een beeld te maken met de sfeer van een concert. Ik hou van de tijdloze indruk die vele beelden van rockhelden uit de jaren ’70 uitstralen. De sfeer en omgeving in die foto’s verschilt vaak niet zoveel van de huidige gang van zaken bij touren en optreden. In zekere zin hoop ik ook die tijdloosheid bij de bands waarmee ik werk vast te leggen, zodat ze binnen een halve eeuw nog even accuraat het gevoel van een band weergeven als in de tijd waarin ze bekeken worden.”

Kapitan Korsakov, mei 2012, Tienen Anton Coene: "Wanneer het publiek niet het beste van zichzelf geeft, merk ik achteraf aan Pieter Paul Devos dat de show voor hem tekortschoot. Onbeantwoorde positiviteit heeft z'n invloed op hem, waardoor hij telkens het uiterste uit zijn volk probeert te krijgen. Maar de toehoorders zijn niet altijd even wild en enthousiast genoeg om hem bij een stage dive op te vangen."

Kapitan Korsakov, mei 2012, Tienen
Anton Coene: “Wanneer het publiek niet het beste van zichzelf geeft, merk ik achteraf aan Pieter Paul Devos dat de show voor hem tekortschoot. Onbeantwoorde positiviteit heeft z’n invloed op hem, waardoor hij telkens het uiterste uit zijn volk probeert te krijgen. Maar de toehoorders zijn niet altijd even wild en enthousiast genoeg om hem bij een stage dive op te vangen.”

Trixie Whitley, maart 2012, New York. Anton Coene: "Deze foto werd genomen net na m'n aankomst in New York. In Trixie's woonkamer, tijdens het repeteren van enkele numers voor haar show in Rockwood Music Hall de dag erna. Trixie is erg gesteld op haar 'personal space', maar voor m'n reeks en werk rond Whitley mag dit beeld voor mij niet ontbreken. Het is een foto waarin ik haar zelf herken. Voor mij is dit Trixie."

Trixie Whitley, maart 2012, New York.
Anton Coene: “Deze foto werd genomen net na m’n aankomst in New York. In Trixie’s woonkamer, tijdens het repeteren van enkele numers voor haar show in Rockwood Music Hall de dag erna. Trixie is erg gesteld op haar ‘personal space’, maar voor m’n reeks en werk rond Whitley mag dit beeld voor mij niet ontbreken. Het is een foto waarin ik haar zelf herken. Voor mij is dit Trixie.”

 

* Tweede prijs: Athos Burez

De jury over Ahtos Burez: “Zijn werk is conceptueel en atypisch. Athos maakte een opvallende reeks bandpics, telkens sterk georchestreerde, melodramatische composities. Opvallend is ook de hele mooie en aparte zoektocht naar kleuren. De fotograaf flirt met schilderkunst, absurditeit, kitch en serieux.”

Teddiedrum

Teddiedrum

Amatorski

Amatorski

* Derde prijs: Tom Verbruggen

De jury over Tom Verbruggen: “De fotograaf volgde de Amerikaanse singer-songwriter Mark Lanegan die met een Belgische begeleidingsband op wereldtournee trok. Zijn beelden zijn intiem en soms voyeuristisch. Hij belicht de eenzaamheid van de artiest, vooral z’n backstage-beelden beklijven.”

Mark Langegan & Aldo Struyf, maart 2012, Effenaar Eindhoven

Mark Langegan & Aldo Struyf, maart 2012, Effenaar Eindhoven

————————————————————————————————————

AMATEURS

* Winnaar: Yves Delport

Absynthe Minded

Absynthe Minded

* Enkele Runners up:

Tim Theo Deceuninck

Cactus Festival 2012

Cactus Festival 2012

Marne Peters

School is Cool

School is Cool

Joeri Swerts

Mixhell

Mixhell

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s